Υπαγωγή του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων στο Υπουργείο Εργασίας

Υπαγωγή του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων στο Υπουργείο Εργασίας

Αρ. Πρωτ. 19495/13.07.2011 

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρει την εποπτεία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων στο Υπουργείο Εργασίας. Οι διαμαρτυρίες των 250.000 πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου που είναι μέτοχοι του Ταμείου, είναι έντονες, καθώς θεωρούν, ότι η μεταφορά της εποπτείας είναι άδικη και απαράδεκτη, διότι το Ταμείο ιδρύθηκε το 1867, είναι ειδικό ταμείο του κράτους και δεν επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι φορέας κοινωνικής ασφάλισης και δεν μετέχει το κράτος στη σχέση εργοδότη-ασφαλισμένου.

Στο Ταμείο, οι υπάλληλοι – μέτοχοι, καταβάλλουν κάθε μήνα τις κρατήσεις από τη μισθοδοσία τους και οι συσσωρευμένες αυτές καταθέσεις τους επιστρέφονται ως μερίσματα όταν βγουν στη σύνταξη. Η υπαγωγή του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων στο Υπουργείο Εργασίας θα επιφέρει την συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων, την μείωση των θέσεων εργασίας και την λεηλάτηση της περιουσίας του από την κρατική διαχείριση. Για αυτό το λόγο οι μέτοχοι κρίνουν επιβεβλημένη την παραμονή του στο Υπουργείο Οικονομικών. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να επανεξετάσει την απόφαση της για την υπαγωγή του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων στο Υπουργείο Εργασίας και να συνεχίσει αυτό την παραμονή του στο Υπουργείο Οικονομικών;

Απάντηση Υπουργείου